Frostsikre Vannrør i Hytte og Hjem – En Guide

frostsikre vannrør på hytta

Når temperaturene stuper, øker sjansen for at rørene dine fryser betydelig. Om vinteren er sprukne rør en av de vanligste årsakene til skade på eiendom, og kan forårsake skader for mange tusen kroner. Rør i uoppvarmede rom, som loftet, garasjen og kjelleren, står nesten og venter på å fryse i iskaldt vær. Rør som oftest fryser inkluderer:

  • Skjulte rør, som for eksempel rør som ligger inne i veggen eller i taket.
  • Vannrørs forsyningslinjer i uoppvarmede områder som kjellere og garasjer
  • Rør som løper langs yttervegger uten isolasjon. Den gode nyheten er at det finnes måter å forhindre at rørene fryser på, uten å bruke for mye penger eller tid. Les videre for å lære hvordan du forhindrer at rørene dine fryser og hvordan du tiner dem ordentlig hvis de gjør det.

5 Tips for å Frostsikre Vannrør på Hytta

Det øyeblikket temperaturene begynner å falle ute, bør du begynne å ta forebyggende tiltak for å frostsikre vannrør på hytta og hjemme. Hvis du har gått glipp av disse forebyggende tiltakene, kan du gjenkjenne frosne rør når du merker redusert flyt på kranene – det er det første tegnet på isdannelse i rørene. Så her er noen skritt du kan ta for å frostsikre vannrørene dine og forhindre at dette skjer:

Hold Garasjeporten Lukket

Hvis du har vannrør i garasjen som ikke er isolert, hold garasjeporten lukket så mye som mulig. Dette vil også bidra til å opprettholde varmen inne i huset og forhindre at strømregningen din skyter i været.

La Kranene Renne

For kraner som betjenes av eksponerte rør, kan det å la kaldt vann dryppe fra kranen bidra til å forhindre frysing. Når du har rennende vann – selv i en tynn stråle – forhindrer den konstante vannflyten at rørene fryser.

Hold Termostaten Stabil

Prøv å holde termostaten på en behagelig temperatur som fungerer dag og natt. Når rørene dine opplever et kuldesjokk, er de mer sannsynlig å fryse. Det samme gjelder termostaten din hvis du planlegger å reise bort om vinteren. La huset eller hyttas temperatur være på minst 13°C.

Les også: Dårlig Vanntrykk? Årsaker Og Hvordan Fikse

Tett Sprekker

Bruk litt tid på å gå over eiendommen din og tett eller fug eventuelle sprekker som kan slippe gjennom kald luft. Vær spesielt nøye på steder der rør går fra innsiden til utsiden av hjemmet, som vannrørene.

Tøm Utendørskraner

Husk å stenge og tømme eventuelle utendørskraner. Ideelt sett vil du beskytte disse ved å bruke kranoverdekkinger gjennom vintermånedene. Du vil kanskje også koble fra hageslanger og stenge vannet fra rør som leder til utendørskraner.

Frostsikre Vannrør på Hytta Før du Drar Fra Den

Ikke glem å frostsikre vannrørene på hytta før du drar. Før du reiser, ta tiltak for å forhindre at rør fryser, som:

  • Justér termostaten: La termostaten stå på minst 13°C og bytt batteriene i termostaten for å sikre at den holder seg på mens du er borte.
  • Be om hjelp: Ta kontakt med en venn eller nabo for å sjekke på hytta di for å sørge for at det er varmt nok til å forhindre frysing.
  • Steng vannforsyningen: Steng og tøm vannsystemet. Etter at du har stengt hovedkranen, gå gjennom alle vasker og vannuttak og la de stå åpne en stund.

Riktig Måte å Tine Frosne Vannrør På

Hvis du oppdager frosne rør, inspiser alle vannforsyningslinjene for å se etter eventuelle sprekker eller brudd. Hvis du finner ødelagte rør, steng hovedvannforsyningen til huset. Ring umiddelbart en profesjonell rørlegger for hjelp for å forhindre at rørene sprekker og potensielt forårsaker skade. For frosne rør uten sprekker eller brudd, kan du trygt tine rørene selv. Ditt første skritt bør alltid være å åpne kranen for det berørte røret. Selv om det bare er en liten stråle med vann som kommer ut, kan vannflyten bidra til å sakte tine røret.

Les også: Vond Lukt Fra Sluk – Årsaker Og Løsninger

Tine Frosne Vannrør – Synlige Rør

  • Pakk en del av røret inn med en elektrisk varmepute.
  • Rett en hårføner på høy varme mot en del av røret. Fortsett å rette hårføneren mot forskjellige områder av røret til du ser at det meste av isen har smeltet bort.
  • Pakk røret inn i oppvarmede, fuktige håndklær. Bytt ut håndklærne etter hvert som de mister varmen. Selv om dette kan være en tregere tilnærming, er det ofte ansett som det sikreste alternativet, spesielt hvis du ikke kan se om røret er ødelagt.
  • Plasser en bærbar varmeovn ved siden av røret. Flytt varmeovnen til forskjellige deler av røret til vanntrykket vender tilbake til normalt. Selv om det kan være fristende, bør du ikke bruke en enhet med åpen flamme; den høye varmen kan skade rørene og forårsake sprekker.

Tine Frosne Vannrør – Skjulte Rør

  • Skru opp termostaten inne i hjemmet. Høyere temperaturer kan bidra til å tine rør som ligger inne i vegger eller krypeområder.
  • Hvis nødvendig (og mulig), skjær ut en del av veggen for å få tilgang til rørene. Bruk noen av de samme metodene for å tine synlige rør. Hvis du ikke kan nå de frosne rørene eller ikke kan finne det frosne området, er det alltid best å ringe en rørlegger for å hjelpe deg med prosessen. Frosne vannrør kan utgjøre en potensiell fare hvis de ikke tines ordentlig.

Permanente Løsninger For å Frostsikre Vann Rør på Hytta Eller Hjemme

En mer langsiktig løsning for å forhindre at rør fryser er å legge til isolasjon på rør i rom som loft, kjellere og andre krypeområder. Rørisolasjon er et relativt billig prosjekt som kan beskytte rørene dine. En annen mulighet er å erstatte utendørskraner med frostsikre alternativer eller omlegge rør bort fra kalde områder inne i hjemmet. Denne sistnevnte løsningen kan være dyrere og mer permanent, men kan være nyttig for hjem som vanligvis opplever svært kalde temperaturer. For kalde områder, vurder å tilføre ekstra varme, som for eksempel en varmeovn, til rom hvor rør kan være i fare for å fryse. Det å plassere en bærbar varmeovn på loft og i kjellere kan bidra til å bringe ekstra varme til disse områdene uten å overbelaste termostaten.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Kjell Petter Henriksen

Kjell er innholdsansvarlig hos Elektriker Ålesund. Han har over 30 års erfaring fra VVS bransjen og har skrevet alle innlegg på denne nettsiden. Lurer du på noe? Kontakt Kjell på kjellhenriksen@rørleggerålesund.no